2013.01.28.
14:22

Írta: ETIaYETI

10 kevésbé ismert tény a vietnámi háborúról.

Az 1973 január 24.-ei párizsi békeszerődéssel, és egyben az Egyesült Államok konfliktusból való hivatalos kilépésével pont 40 évvel és 1 nappal ezelőtt fontos fordulóponthoz érkezett a hidegháború leghosszabb és egyesek szerint legsorsdöntőbb hadiállapota. A tágabb értelemben teljes második indókínai háborúként is emlegetett összetűzéssorozat majd 20 évig (1955- 1975 április 30.) húzódott és a világtörténelem egyik sajtó által is leginkább figyelemmel kísért háborújává vált. Éppen ezért filmek, könyvek ezrei próbálták már magyarázni. Mi pár olyan aspektusára szeretnénk felhívni a figyelmet, melyek kevésbé ismertek.

1. Résztvevő országok

Számtalan ok van, ami miatt a világ közvéleményben elsősorban az USA vesztes háborújaként, egyfajta Dávid- Góliát párharcként maradt meg egész Vietnám, ahol a technikai és számtani hátrányban levő északi kommunistákkal (na és persze az őket hadifelszereléssel támogató Szovjetúnióval meg Kínával , illetve a délen tevékenykedő Vietkonggal.) viaskodva az Egyesült Államok politikai és katonai kudarcot vallott. A történelem egyszerűsítői gyakran elsikkadnak afelett, hogy ha kisebb létszámban is, akár katonai tanácsadóként vagy különleges feladatokat ellátó kisebb egységek harcosaiként, de mindkét oldalon felsorakoztakegyéb országok katonái is. Valójában Dél-Kelet-Ázsiai szövetségi rendszerek összecsapásáról volt szó.

Countries involved in war (1955-1975)

Anti-Communist forces:

South Vietnam
United States
South Korea
Australia

New Zealand

Khmer Republic
Kingdom of Laos

supported by:
Philippines

Thailand
Spain[1]
Taiwan[2]

Communist Forces:

North Vietnam
Viet Cong
Khmer Rouge
Pathet Lao

Supported by:
 North Korea
 Soviet Union
 China
 Czechoslovakia[3][4]

  Cuba
Bulgaria[5]

 

Vietnam domino.png

 

2. Néhány veszteség.

A megközelítőleg 2,7 millió amerikaiból aki legalább egy napot Vietnámban szolgált 58 148 főt tartanak halottként vagy eltűntként, 34 000 főt sebesültként. A halottak száma csak a délen tevékenykedő gerillahadsereg a Dél-Vietnámi Nemzeti Felszabadítási Front (Vietkong) körében egymillió főre becsülhető.  33 103 amerikai katona 18 éves volt, 31 amerikai család két fiát is elvesztette. Vietnámi adatokat nem találtunk.

vietnammemorial.jpg

 

3. Alagutak .

Köztudott, hogy a kommunista vietnámi erők előszeretettel használtak föld alatti alagutakat különböző hadi célokra. Csak az ellenséges főváros Saigon ( ma Ho Chi Minh város) alatt 75 mérföld hosszú alagútrendszert ástak, melyet később eredményesen alkalmaztak a város elfoglalásakor. A Cu Chi járatok manapság túrista látványosságként szolgálnak.


tunnels_Vietnam.jpg

4. Jenki veteránok.

Az amerikai vietnámi veteránok körében végzett felmérés szerint közel 74%-uk akkor is újra elmenne a dél-kelet-ázsiai országba, ha előre tudná a végkifejletet. 

5. Magyar áldozatok.

Hivatalosan Magyarország nem vett részt a harci összecsapásokban, de az 1973-as béke után felálló négyoldalú Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság (angol mozaikszóval ICCS) egyik tagja hazánk volt. Ennek keretében, váltásban csaknem 570 fő töltött be megfigyelő szerepet. Mind ezen misszió tagjai közül, mind a nyugati államok hadseregeiben harcoló magyarok közül többen haltak hősi halált. Az Egyesült Államok legmagasabb katonai kitüntetését a Becsület Érdemérmet ( Medal of Honour) Vietnám kapcsán hivatalosan eddig 248-an kapták meg, köztük több elhunyt magyar családnevű katonát is találhatunk.

 Magyarok ezen a listán.

 

6. Helikopterháború.

Haditechnikai szempontból az egyik legnagyobb változást az amerikai hadsereg által meghonosított helikopteres csapatmozgatás jelentette. A harci helikopterek csatatéri feltűnése szinte az összes Vietnámról szóló hollywoodi filmben ott van. Olyan nagy számban használták fel a rendkívűl rugalmas új eszközt, hogy a katonák átlagos bevetésen töltött ideje 240 nap per évre nőtt. Összehasonlításképpen ez a második világháborúban még csak átlagosan 40 nap per hadi év volt.

helicopter_Vietnam.jpg

 

7. Nők a hadseregben.

A Vietnámi háború volt az USA első hadviselése, ahol önkéntes alapon engedélyezték nők résztvételét, ezzel megnyitva az utat teljesjogú katonává válásukhoz a későbbiekben. Majd 7500 fő szolgált elsősorban ápolónőként és technikai segítőként. Veszteségeik elenyészőek voltak.

women_Vietnam.jpg

 

8. A déli rezsim bűnei.

Abban, hogy a két Vietnám 1975-ben április 30.-án Saigon elfoglalásával gyakorlatilag teljes kommunista uralom alá került nagy szerepe volt annak, hogy az egymást váltó dél-vietnámi vezetők és puccsista tábornokok saját korrupt irányítási módszereik miatt nem tudtak legitimitást szerezni, a többségi társadalom bizalmát elnyerni. 1955 október 23.-tól 1963 november 1.-ig államelnök, saját népe által is gyűlölt Ngô Đình Diệm például választási csalással ragadta magához a hatalmat. Később több békés elégedetlenkedő tüntetést brutális kegyetlenséggel tört le, majd saját vallási meggyőződése miatt (katolikus volt) nyomást gyakorolt a buddhista többségre hitük elhagyására, országát Szűz Máriának ajánlva. Nem véletlen hogy az északi kommunisták támogatottsága, a Vietkong gerilláinak száma a véres háború alatt nem hogy csökkent volna, de folyamatosan nőtt.

burning-monk.jpg


9. Sorozás.

Bár az is közkeletű mítosz (háborús filmeknek ebben nagy szerepe van), hogy az USA haderejének döntő többségét kötelező jelleggel sorozták, nagy részük (kb 2/3-uk) önkéntes volt. A halottak 70%-a önkéntes volt.  

 10. Menekülők.

Saigon eleste után csaknem 2 millió dél-vietnámi menekülő talált új hazát, döntő többségükben USA-ban, Kanadában, Franciaországban, Ausztráliában.

choppers.jpg

10 komment · 1 trackback

Címkék: történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://listsick.blog.hu/api/trackback/id/tr125048720

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.29. 10:39:08

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toymao 2013.01.28. 23:28:39

Nagyon tetszett, érdekes cikk számomra ez például teljesen új, hogy a többség önkéntes volt.

És elnézést kérek, de egy kicsit muszáj nyelvtannáciskodnom:

Szovjetunió (nem SzovejtÚnió)
turista (nem tÚrista)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.29. 08:59:24

@Toymao: ez az önkéntesség nekem is új volt, illetve nem is a tény, hanem a magas százalékuk.

Virt02 2013.01.29. 09:49:11

@doggfather:
ez az önkéntesség nekem is új volt, illetve nem is a tény, hanem a magas százalékuk."

Mondjuk kérdés, hogy hányan voltak olyanok, akik azt mondták, hogy "úgyis behívnak engem is, inkább jelentkezem előbb, és így kedvezményeket kapok(?)" stb. stb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.29. 10:32:08

@Virtusblog: nah igen az már más kérdés, hogy ki miért önkéntes.
meggyőződésből, ki akar törni a nyomorból, önkéntes lesz vagy börtön stb...

ETIaYETI · http://listsick.blog.hu/ 2013.01.29. 11:00:25

@Toymao: Szevasz!
Köszönöm az érdeklődést!

Nyelvtannáciskodáshoz. Nyugodtan! Sőt, kérem! Ha sikerül telepítenem majd a wordbe a magyar nyelvű helyesírás ellenörzőt, nos akkor sokminden megváltozik majd. Ha hihetünk a "pillangó hatásban" akkor ez a pici változás is hozzájárul majd a világ átalakulásához..:)) Egyébként meg Gyöngyi néni tehet mindenről, aki már általánosban azt mondta, hogy "kisfiam, ne foglalkozz te csak a tartalommal , amíg ramaty a helyesírásod! és 3-as, hiába is 5-ös a fogalmazás..." na ekkor motoszkált már a fejemben egy gyöngyinéninemhinné@blog.hu vagy gyöngyinéniennyi@blog.hu vagy hasonló, de ez lett belőle..
Na lényeg: Igyekszem javítani hibákat és várlak törzsolvasónak itt, facebookon akárhol! Lesz sok bulvárosabb de néha összekapom magam és gondolatterhesebb téma is.
béke! A.

ETIaYETI · http://listsick.blog.hu/ 2013.01.29. 11:14:20

@doggfather, Toymao: Abszolút jogos a felvetés!

Gondoltam, hogy erre a részre "rámartok sokan". Mert vitaindító, sok hollywoodi film is ezzel foglalkozik. (Zárójelben jegyzem meg nem én emeltem ki ezt a részt, hanem Index.)de a hozzáfűznivalóm:

Kicsit jobban utánnakutatva a dolgoknak kiderül, hogy az ördög (még mindig) a részletekben lakozik. Ami tény, hogy a teljes sorkötelezettséget csak 73-ban (tehát a háború vége fele) szüntette be az USA:
index.hu/kulfold/srzs6429/

A 2/3-os elég magas szám pedig valószínűleg tényleg számmisztika kicsit. Papíron lehet hogy ennyi, de azt tudni kell, hogy sokakat, akiket soroztak megkérdeztek arról, hogy akarnak-e "önkéntes" státuszba átmenni. A kedvezmények miatt (így is úgy is elvisznek) sokn választották ezt. Erről egy leírás:
wiki.answers.com/Q/What_percentage_of_people_volunteered_for_the_Vietnam_war

A történelmet mindenhol hamisítják, de ettől szép!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.29. 11:45:16

@Anasztáz: nem a hamisítások miatt szép, de azoknak is van egyfajta varázsuk. ;)

Vilmos Sándor 2013.03.05. 12:40:13

Azért tegyük azt is hozzá, agymosottak, hogy a világ legnagyobb terrorista államközössége TÁMADTA MEG egy /nem véletlen/provokáció után Észak-Vietnamot, nem fordítva!Erről elfelejtkeznek? Ez volt a casus belli!

2016.11.22. 11:52:28

@Vilmos Sándor: húú a nagy sátán!! húúú!!

sztázi 2017.06.09. 13:53:38

@Vilmos Sándor:
A jelentések két támadásról szóltak.Csakhogy a második támadás meg sem történt az Amcsi hajók ellen.Ezt maga az NSA ismerte el jó néhány évtized múltán!Ennek nyomán 3 nap mulva Johnson elnök parancsára megkezdődött a megtorló bombázás ,maj a kongresszus összeült és hamarjában döntöttek a haza védelméről!A háborút el kellett kezdeni,mint Irakban.Kellett valami hazugság,amit beadnak !
Mellékesen jegyezném meg :Egyébként így járt el Horthy és a magyar parlament is.Csakhogy mi ezáltal gaztettet követtünk el,amit állandóan az orrunk alá kell dörgölni.Az amcsik meg hőstettet!Amerikát és a világbékét védték,és rengeteg film készült a bátor,hazát védő amerikai katonákról,akik irtják rendesen a gaz vietkongot.No mindegyis,mert nem mindenkire vonatkoznak egyformán a hágai törvények se!Valaki hős lesz,valaki meg tömeggyilkos,meg háborús bűnös.

Ha valakit érdekel,és tud angolul ,keresen Nixon beszédeket Vietnámról!Apám,hogy mekkora faszságokat hazudozott az is össze-vissza a népnek,az nem semmi!!
süti beállítások módosítása