2013.02.27.
19:58

Írta: ETIaYETI

10 csodás fa alagút

Néha igazi kincseket lehet találni a neten pár perc olvasgatással is. Egy minap talált különlegesség, melyet a szelektor (haerdekel.hu) utólagos engedélyével teljesen átvettünk.

Eredeti link itt:

Ha érdekel, fa alagútnak nevezzük azt, amikor az út mindkét oldalán álló fák lomkoronája összeér, és ezáltal alagút hatást keltenek. A csodás természeti jelenség éppúgy kialakulhat egy erdei ösvény felett, egy mellékúton vagy akár egy többsávos főúton is. Bárhol is találkozunk fa alagúttal a látvány lenyűgöző, s örök emlék marad számunkra.

Nézzünk meg a legismertebb fa alagutakat!

 

1. Jacarandas Walk, Dél-Afrika

01


Johannesburgban található a világ legnagyobb ember alkotta erdeje, ami 10 millió fát jelent. Johannesburg a legnagyobb területű és legnépesebb városa a Dél-afrikai Köztársaságnak. A zsakaranda fa legtöbb faja Dél-Amerikában honos, Dél-Afrikába több mint száz évvel ezelőtt importálták. Októberben a város lila-kék színbe borul, ekkor virágzik teljesen.

02

03

2. A szerelem alagútja, Ukrajna

04

Az egyik legszebb alagút a világon Klevan város mellett található Ukrajnában. Valójában egy  valamivel rövidebb mint egy kilométeres vasúti szakaszt változtatnak a fák különlegessé. A szerelem alagútja egy magánvasútvonal része. A vonal egy gyárhoz tartozik, naponta háromszor halad el a felpakolt vonat . A helyiek szerint sok turista azért jön ide, mert aki itt kíván őszinte és tiszta szerelmet, annak valóra is válik.

05

3. Cherry Blossom alagút, Németország

06

Bonn Németországban található város, amely Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, Kölntől nagyjából 20 kilométerre délre, a Rajna partján helyezkedik el.Itt található ez a csodás cseresznyevirágtól pompázó utca.

07

4. The Dark Hedges, Egyesült Királyság

08

A helyiek szerint ezt az utat 300 éves bükk fák határolják. A több mint 100 fa a  Bregagh nevű úton található Stranocum falu közelében, Antrim megyében, Észak-Írországban. Kedvelt helynek számít a fotósok körében. Sajnos az utóbbi években kerítést  építettek a fák közé a juhok miatt.

09

5. Rua Gonçalo de Carvalho, Brazilia

10

Tipuana fa legnagyobb összefüggő állományát Bolíviában találták meg a Tipuana völgyben, innen kapta nevét is. Ilyen fákat láthatsz Porto Alegre városban, Braziliában. Gonçalo de Carvalho utca az egyik fő túrisztikai látványossága a városnak. A 100 tipuana fa 500 méter hosszan nyúlik végig az utcán. A helyieknek sok csatát meg kellett vívniuk a befektetőkkel szemben, hogy megóvják az utcát.

11

12

6. Oak Alley ültetvény fa alagút, USA

13

Oak Alley ültetvény a Mississippi folyó közelében található Louisianában. A gyönyörű tölgyeket a 18. század elején ültették közel 250 méter hosszan.

 14

7. Természetes fa alagút, USA

15

Ez a csodálatos fa alagút Mendocino megyében található, Kaliforniában. A helyi vezetők legkedveltebb helye.

8. Őszi fa alagút, USA

16

Ez az elképesztő alagút ősszel válik csodaszéppé. Az út Smugglers’ Notch üdülő körzetben található Jeffersonville közelében, Vermontban.

9. Páfrányfenyő alagút, Japán

17

A páfrányfenyő az egyik leghosszabb életű fa. Ezer évnél idősebb példányok is ismeretesek. Japánban ezt a fajt tisztelet övezi a gyógyító hatása miatt. Levele tavasztól őszig szedhető, alkalmazzák agyi vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás, illetve hallásgyengülés gyógyítására is.

18

10. Közönséges tiszafa alagút, Egyesült Királyság

19

Wales csodás kertjei már a középkorban inspirálták az írókat. Úgy vélik, hogy a fákat a Dyer család ültette a 18. században. A lehajlott fák annyira összenőttek, hogy már szinte lehetetlen megállapítani, hogy mennyi különböző fából áll az alagút.

20

Magyarországon védett, örökzöld növényfaj. Korábban egyszerűen tiszafának hívták, ám ahogy a nemzetség többi faja is ismertté vált, a „közönséges” előnevet kapta. Lassan növő, de igen hosszú életű növény, példányai 500-1000, egyes esetekben akár 2000 évet is megérnek.

3 komment

Címkék: természet állatok

A bejegyzés trackback címe:

https://listsick.blog.hu/api/trackback/id/tr855108733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2013.02.27. 22:27:50

Ezek gyönyörűek! És én is rajongok a 10-es listákért! Nagy ötlet!k

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.28. 16:02:24

Az ukrán nyert nálam,de a többi is szép.

Főleg a virágzáskori képek.

Bonemine (törölt) 2013.03.12. 17:12:42

nálam a a toronyházak közötti brazil.
süti beállítások módosítása