2013.01.25.
16:16

Írta: ETIaYETI

A 10 legveszélyesebb versengés a világon

Ha a mai kor játékait, küzdelmeit összehasonlítjuk az akár pár száz évvel ezelőtti emberiség különböző viadalaival, láthatjuk, hogy a legtöbb mai sport már csak megszelídült önmaga az egykori brutális erőpróbáknak, össze sem hasonlíthatóak korabeli elődjeikkel. Hol vannak már az aztékok életre - halálra menő labdajátékai vagy a hasonlóan „nagy tétre” menő római gladiátorjátékok, melyek évszázadokig tartották lázban a birodalom népét. Nem kell ilyen messze menni, hiszen a mai kor egyik legférfiasabb sportjának számító MMA-ben is jóval kisebb az esélye egy-egy versenyző komolyabb sérülésének, mint mondjuk egy középkori határlabda (falvak közti full contact labdarúgás ) mérkőzés résztvevőjének. A nagyközönség előtt zajló játékok, köszönhetően a védőfelszereléseknek és a szabályoknak, tehát sokkal kevésbé kockázatosak már, de azért még mindig van jópár kivétel. A hírekbe kevesebbszer bekerülő egyes extrém versengések sok helyütt szedik áldozataikat a mai napig. Ezekből állítottunk össze egy csokorral:

10. The Valparaiso Cerro Abajo downhill mountain bike verseny

 

A kerékpár sportban járatos olvasó biztos felkapja a fejét Valparaiso, a chilei város nevére. A minden évben megrendezett downhill mountainbike versenye legenda számba megy. Nem véletlenül. A 2003-ban induló időfutam verseny nem feltétlenül sportértéke, inkább extrém veszélyessége miatt hívja fel magára a figyelmet. A lejtő teljes szakasza a város utcáin halad keresztül, járdákat, macskaköves átjárókat, ugratókat keresztezve, gyakran teljesen házfalak mellett suhanva. A dél-amerikai rendezési stílusnak megfelelően a nyomtávokat sokszor közvetlen a verseny előtt rakják fel, no és a ahogy a videón 0:36 körül látszik a kóborkutyák is tudnak gondot okozni. A szervezők szerint a legtöbb baleset eddig ilyen ebek miatt történt. Ezt a videót nem érdemes kihagyni!

 

9. A Basant Sárkányfesztivál

 

Magyarországon leginkább a Papírsárkányok (angolul Kiterunner) című filmből lehet ismerős az a szintű sárkányeregetési őrület, amely pakisztáni családok ezreit ragadja magával minden év kora februárjában Lahor városában. (Ez akkor is igaz, ha a fent említett történet két afgán fiú barátságáról szól, két szomszédos ország rokon kultúrájáról beszélünk.) A szufi tradíciókon alapuló hagyomány során vallási előírások alapján meghatározott időszakban engedhetik fel a rivális családok saját sárkányaikat és őrült vetélkedés kezdődik. Egyetlen cél, hogy a sárkány zsinórjával vagy testével levágja a rivális sárkányt! Amíg madzagok és bambuszkeretes papírsárkányok csatájáról beszéltünk nem is volt különösebben veszélyes esemény, de az utóbbi években elharapózott a versenyszellem. Kihegyezett bambuszbotokkal, acélhuzalokkal, borotvaéles pengékkel felfegyverzett repülő eszközök uralják az eget, aminek a következménye 2007-ben például 11 halálos áldozat volt!

A fesztivál kultúrális hátteréről itt érhető el több információ: http://sarkany.info/pakisztan-orszagok-szokasok-sarkanyok/

Videó!

8. Shockfight küzdelmek.

 

A következő jelöltön elgondokodtunk bekerüljön-e a felsorolásba. Több okból is. Először is, mivel jelenlegi létezése is kérdéses. Másodszor ha a hivatalos honlapjának eltávolítása, az USA minden 50 államában való betiltása után egyáltalán rendeznek még versenyeket ebből az extrém kick-box formából, akkor viszont az emberiség egyik legbarbárabb sport találmányával van dolgunk. A két ellenfél kesztyűjébe 3,000,000 voltos sokkolókat építenek akik gyakorlatilag nem ütik inkább ezekkel gyötrik egymást a mérkőzés alatt. Az egykori alapító nyilatkozatai alapján mindenesetre ez a ketrecharc jövője. Nos ebben mi nem vagyunk olyan biztosak, a videót tényleg csak erős idegzetüeknek javasoljuk megtekinteni.

 

7. Sajtkergetés Cooper Hill - en.

 

Az őrültségek tárháza Gloucesterben, Angliában folytatódik, ahova minden évben emberek százai utaznak a híres sajtgurításra. 20 felnőtt ember állhat rajthoz, akiknek először meg kell mászniuk a meredek dombot majd a legurított malomkő nagyságú és formájú Gloucester sajtot kell utolérniük. A sportolók a domboldalon lefelé futva, pörögve, gördülve próbálják elkapni azt. Elvileg a győztes az, aki a sajtot megszerzi odalent, ám ez idáig ez keveseknek sikerült lévén a sajt pillanatok alatt nagyjából 70 mérföld/órás sebességre gyorsul fel.

Halálesetekről nem tudunk de a ficamodások, húzódások, törések minden évben nagy számban előfordulnak.

Videó itt!

 

6. Vadvizi evezés a Green River szurdokvölgyében.

 

Sajnos több halálesettel is járt már a vadvízi kajakozás egyik gerilla formája az észak-karolinai Green River 5 kilométeres szurdokrendszerében. Az Ashewillehez közeli versenyen mégis minden évben százak indulnak, hogy elmondhassák teljesítették ennek az amúgy is embertpróbáló sportnak az egyik legnyaktörőbb kihívását. Rengeteg zúgó és gyorsító szakasz nehezíti a versenyzők életét, de mind közül, kettős zuhatagával a hírhedt Gorilla a legnehezebb. Egymást követő 9 és 5 méteres vízesésein több tapasztalt kajakos törte már össze magát. A dolog veszélyességét persze az is növeli, hogy az állami szervek nem engedélyezik a rendezést a folyón, ezért általában nincsen jelen hivatalos orvosi gárda, de különösebb biztonsági előírások sem. Aki tapasztalta már bármilyen örvénylő víz erejét az tudni fogja milyen erők érik a versenyzőt a Gorillában.

5. Buzkashi

 

Afganisztánról már szó esett. Egy nehéz történelmi múlttal rendelkező ország, állandó harcokban. Ezek a körülmények nem meglepő hogy kemény népet szültek, egy meglehetősen férfias nemzeti sporttal, amit mi csak lovas street fightingnak neveznénk. Dolog lényege, ,hogy két csapat nagyszámú lovas egy döglött kecske felett viaskodik, azt próbálja mindenáron egy bizonyos gólvonal mögé vagy meghatározott célterületre cipelni. A szépség az benne, hogy minden megengedett, ütés, lökés, rúgás stb. Háború esetén állítólag megkötözött hadifoglyokkal is játszották, de ennek továbbgondolását már az olvasóra bízzuk. Youtube-on számtalan videón meg lehet találni, mi inkább ezt az érzékletes képet választottuk ahol bukósisak hiányában orosz katonasapkában próbálkozik az egyik versenyző

 buzkashi2.jpg

 

4. Szauna Világbajnokság - Finnország

 

A finnekről köztudott szauna imádatuk, de nem kötnénk ezt a szenvedés, sérülések, könyörtelen küzdelem fogalmaihoz. Kivéve persze ha az a szabály, hogy az győz, aki a legtovább bent tud maradni egy teljesen felfűtött szaunahelységben, illetve még segítség nélkül el tudja hagyni az épületet. Pedig Heinolában, Finnországban 1999- óta minden évben ez történt aztán az egészet elnevezték világbajnokságnak. Egészen 2010-ig mikor is egy versenyző belehalt a harmadfokú égési sérülésekbe és a dehidratáltságba. Hivatalosan nem rendezik többet meg. Itt láthatóak filmek.

3. Rodeó az Angola börtönben

Nem egy afrikai országról van szó (bár nem lepődnénk meg ha hasonló turpisságok derülnének ki arrafele is.) hanem az USA szerte hírhedt Louisiana Állami Fegyintézetről, más néven a Farmról. Az egyik legkeményebb egyesült államokbeli intézetben 1964 óta próbálja levezetni a rabok túlzott aggresszióját a vezetőség olyan vad játékokkal, melyek során maximum magukban tehetnek kárt, egymásban nem. A férfierő és dominancia csillogtatásának színterévé lépett rodeónak voltak már áldozatai is. Ha ránézünk a filmre, ez nem is különös. Talán senkinek sem kell magyarázni mekkora veszélyben van egy elítélt, aki a Fegyenc Póker nevű játékban vesz részt. Ennek lényege, hogy a pókerasztal mellett kell maradni a lehető legtovább, miközben egy dühöngő bika fenyeget minket. Néha nem csak fenyeget. Film itt!

2. Freestyle Aligátor birkózás

 

Ahhoz tényleg nincs mit hozzáfűzni, ha valakik abban versenyeznek, hogy ki tud pusztakézzel minnél gyorsabban kihozni egy vad aligátort a medencéből. Floridában ilyen versenyt is rendeztek már.

Youtube videó!

1. A „World BASE Race” repülőruhás bajnokság – Norvégia.

 

Nagyon friss, pár éves dologról van szó a „wingsuit”, szárnyas repülőruha esetén. Az ejtőernyőzés egy olyan ága, ahol egy új fejlesztésű, kifeszíthető ruhába bújnak és a szabadeséses szakaszában inkább a siklanak a levegőben. Ez esetben egy Norvég fjord szélén a bázis ugrással vegyítik ezt. Ebből rendeznek világ találkozót. A mozgókép alapján akár kedélyes pikniknek is tarthatjuk, ahogy pár fiatal jókedélyűen mutatványokba kezd, miközben a barátaik lent söröznek és tapsikolnak nekik. A valóságban, késői ernyő nyitás miatt, elképesztően veszélyes dolgokat művelnek.

 

1 komment

Címkék: sport és utazás

A bejegyzés trackback címe:

https://listsick.blog.hu/api/trackback/id/tr975036956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.03.05. 14:25:18

tök jó ez a blog. nagyon állhatatosan csinálod. csak így tovább.
btw a sajtkergetés tényleg fenomenális :)
süti beállítások módosítása