2013.02.04.
11:36

Írta: ETIaYETI

10 világhírű sportcsalád

Az évtized sportsztorijaként tálalták Amerikában az idei amerikai futball nagydöntőben (Super Bowl) létrejött összecsapást, amelyet tegnap hajnalban (magyar idő szerint) két, testvérek által irányított csapat vívott meg egymással. Az, hogy mindkét Harbaugh testvér az NFL egy-egy csapatának vezetőedzői székéig jutott, majd az együttesek földrajzi besorolása miatt pont a bajnokság legvégén tudott találkozni valóban ritkaság számba megy. A sportág történetében egyedülálló esetről van szó. Az viszont, hogy testvérek akár egy időben jutnak fel a csúcsra és ott akár egymással is megküzdenek koránt sem olyan ritka. Mind a hazai mind a nemzetközi sportéletben rengeteg sztárt találunk, akiknek fivérük is hasonló vagy majdnem hasonló magasságokba emelkedik. Ilyenkor azonban már joggal él a gyanú hogy a háttérben hathatós segítséget nyújtó, az adott sportban önmaga is teljes szívvel dolgozó felmenővel, felmenőkkel is lehet dolgunk. Néhány szép példa ezekre a dinasztiákra:

 

10. Polgár család - sakk

 sport_Polgár.jpg

Polgár László és Altberger Klára tanárházaspár lányai, Polgár Zsuzsa (1969), Polgár Zsófia (1974) és Polgár Judit (1976). Magyarországon senkinek nem kell őket bemutatni. Tulajdonképpen a három hölgy élő ellenpéldája a „vér nem válik vízzé” teóriának, azaz, hogy világraszóló családi teljesítményhez általában adott területen komoly múlttal rendelkező szülőre van szükség. Persze ez nem jelenti azt, hogy más módon ne lettek volna sikerre „programozva”. Polgár László saját, képességfejlesztésről és zseninevelésről szóló kutatásainak eredményeit szerette volna lányai nevelésén keresztül bizonyítani. Az elért címek önmagukért beszélnek: Mindhárman férfi nagymesterek lettek. Zsuzsa 1996 és 1999 között női sakkvilágbajnok volt, 2004 óta nem versenyez, de előtte évekig volt a női világranglista második helyezettje húga mögött. Zsófia 1992-ben világbajnoki ezüstérmet szerzett női rapidsakk versenyszámban, majd a férfi nagymesteri normaelvárást 1,5 ponttal teljesítette túl. Judit a sakktörténet legjobb női sakkozója, a női világranglistát 1989 óta megszakítás nélkül vezeti. 12 éves kora óta a felnőtt női világranglista 1. helyezettje. ·  Az első nő, aki a legjobb10 közé bekerült az abszolút világranglistán. Az első nő, aki Európa-bajnokságon abszolút kategóriában érmet szerzett.

 

9. Pettersson család - kerékpár

 sport_Petterson_02.jpg

 

Az 1968-as mexikóvárosi olimpián a négyes csapat időfutam 102 kilométeres volt. A versenyt a hollandok nyerték, de a második helyen talán minden idők legkülönlegesebb négyes fogata végzett, a svédeké, ahol a csapat mind a négy tagja egy családból származott. A négy Pettersson testvérről van szó: Erikről, Göstáról, Sturéról és Tomasról. 1967 és 1969 között ugyanebben a számban minden évben amatőr világbajnokok is voltak. Egyéniben a legsikeresebb kerékpárversenyző négyűjük közül Gösta Pettersson volt, neki Giro d’Italia győzelme és két másik olimpiai ezüstérme is van.

 

8. Gracie família – brazil jiujitsu

 

sport_Gracie.jpg

"Ha azt akarod, hogy szétverjék az arcod, jól szétrúgják a segged és eltörjék a karjaidat akkor jelentkezz Carlos Gracienél ezen a címen"... Idézet egy brazil újságból az 1920-as évekből, melyet a fent nevezett mester jelentetett meg. Testvérével Helioval őt tartják az ősi japán dzsúdó továbbfejlesztett változatának tekinthető brazil jiujitsu megteremtőjének. Az alapítók számtalan házasságuk és gyermekük révén ma már kiterjedt klánhoz hasonlító szerveződést hoztak létre, több utódjuk is komoly eredményeket ért illetve ér el jelenleg is különböző vegyes szabályrendszerű küzdősport bajnokságokon. Az egyik ilyen kiemelt szereplő Royce Gracie volt, aki hihetetlen, szinte emberfeletti teljesítménnyel három alkalommal is győzedelmeskedett az első négy Amerikában megrendezett UFC bajnokságból, amivel az mma szabályrendszerű küzdelmek első nagy legendájává is vált.

 

7. Klicsko testvérpár - ökölvívás

 

sport_klitschkos.jpg

A nehézsúlyú profi ökölvívás jelenlegi két koronázott királya. Az orosz katonacsaládba született bajnokok jelenleg az összes létező világszervezet övét birtokolják. Vitalié, idősebbik testvéré a WBC öve (47 mérkőzés , 45 győzelem), míg Vladimir a WBA az IBF a WBO és az IBO trónján ül. 59 profi győzelemmel és mindössze három vereséggel. A többek közt felsőfokú diplomát is szerző Klitschko testvérek egyetlen ellenfelei egymás lehetnének, de régóta köztudott, hogy édesanyjuknak tett ígéretük miatt ezt a küzdelmet sosem fogják vállalni. Elképzelhető hogy trónfosztás nélkül vonulnak vissza.

 

6. Gasol testvérpár - kosárlabda

 

sport_Gasol.jpg

Két aktívan játszó spanyol óriás, akik meghódították az amerikai profi kosárlabdaligát. Bár az idősebb és sikeresebb Gasol, Pau az utóbbi időben némi teljesítményingadozással küszködik a palánkok alatt, öccsével együtt még mindig az elmúlt évek legnagyobb kedvenceivé lettek Amerika kosárlabda társadalmában. A 32 éves Pau Gasol a Los Angelessel már kétszeres bajnoknak, egyszeres ÉV Újoncának mondhatja magát, nem beszélve a két olimpiai ezüstéremről, amit a szintén az NBA-ben pattogtató öcs is magáénak tudhat. A Spanyolországból indult karrierjük egyik legérdekesebb momentuma, hogy az idősebb Gasol többek közt éppen öccse igazolási jogáért cserébe érkezett sikerei helyszínére , Los Angelesbe.

5. Bobby és Jack Charlton - labdarúgás

 sport_Charlton02.jpg

Két labdarúgó legenda és testvér. Mindketten játszottak az 1966-ban hazai pályán világbajnokságot nyerő angol válogatottban. Klubszinten Bobby a Manchester United sokszoros válogatott középpályása, később a királynő lovaggá üti. John, becenevén Jack Charlton a Leeds Uniteddal nyert bajnokságokat és FA kupát. Edzőként túlszárnyalja bátyját és történetében először 1990-ben világbajnokságra vezeti Írország nemzeti együttesét.  Édesanyjuk, aki jelentős szerepet vállalt fiai motiválásában futballőrült volt, ami nem is csoda tekintve, hogy anyai ágon több ismert futballista volt a családban. Többek közt a több FA kupát is nyerő Newcastle United legenda Jackie Milburn.

 

4. A Manning fiúk– amerikai futball

 sport_Mannings.jpg

 

Fantasztikus, hogy mennyi önbizalmat szerzett az elmúlt években. Mindig is tudtam, hogy sokkal nagyobb tehetség, mint én voltam, és most meg is mutatta. Azt viszont ne kérjék, hogy összehasonlítsam Peytonnal!" – nyilatkozta Archie Manning, az Észak Amerikai Futballigában tizenhárom szezont szintén lehúzó apa fiatalabb fiáról, Eli Manningről. Elit jelen állás szerint bátyjával Peytonnal együtt a profi amerikai futball két korszakos irányítózsenijének tartják. Megszámlálhatatlan elismerés mellett Eli kettő, Peyton jelenleg egy NFL bajnoki gyűrűvel rendelkezik. Édesapjuk ugyan nem nyert bajnokságot, de megfogadta, hogy három fia közül legalább egyből azt nevel. Kettőből is sikerült.

 

3. Az Andrettik  - autóversenyzés

 sport_andretti.jpg

Szívesen bevettük volna Michael Schumachert és öccsét a felsorolásba de Ralf, hiába volt nagy ígéret, versenyzői karrierje során meg sem közelítette dicsőséges bátyját. Helyette nézzük, miért tartják a technikai sportok uralkodó családjának az Andrettiket. Kétség kívül Mario az autósportok fejedelme azzal a teljesítményével, hogy az egyetlen létező ember, aki ebben a műfajban csúcsnak számító három nagy versenyt is meg tudta nyerni:Az Indy 500-at, a Daytona 500-at és a Forma 1-es világbajnoki címet. Fia Michael 42 győzelmével és egyszeres bajnoki címével Indy Car bajnok volt, míg unokája jelenleg is aktív versenyző. Mario testvére és leszármazottai kevésbé sikeresek, de szintén NASCAR-ban és más bajnokságokban versenyeztek.


2. Venus és Serena Williams  - tenisz

 sport_Venus_Serena.jpg

 

Két afroamerikai teniszezőnő és ambiciózus menedzser édesapjuk Richard Williams, akik kis túlzással, így hárman teljesen uralták a női profi tenisz világát az elmúlt évtizedben. Venus az idősebb testvér négyszeres olimpiai bajnok, egyike azon kevés teniszezőnek, akinek párosban sikerült teljesítenie az ún. „Non-Calendar Year” Grand Slamet karrierje során. Azaz mind a négy nagy tornán diadalmaskodni (a Grand Slam az egy naptári évben elért négy győzelmet jelenti) tudott. Serena szintén négyszeres olimpiai bajnok, Tizenötször nyert egyéniben Grand Slam-tornát. Nem kell sokat hozzáfűzni.


1. Sutterek és Staalok - jégkorong

 sport_Staal.jpg

 

 

sport_sutter.JPG

A dobogó első fokára két családot is választottunk, közös bennük a hoki imádata és hogy olyan hallatlanul eredményesek mindannyian, hogy azt már tényleg nem lehet a véletlen számlájára írni. Kezdjük a nagyobb nevekkel. A Sutter család mifelénk kevésbé ismert, de Észak-Amerikában  és főképp Kanadában kevés ember van , aki ne kapná fel a fejét a névre. A 7 fiútestvérből álló családban hatan verekedték be magukat az NHL valamely csapatába a 70-es, 80-as években, összesen több mint 5000 mérkőzést játszottak és hat Stanley kupa győzelmet zsebeltek be. Plusz egyet edzőként is elnyertek az idők során. Azóta már a második generáció 3 titánja is jégre lépett a profi ligában. Talán már a városi legendák kategória, hogy Brent, Brian, Darryl, Duane, Rich és Ron bevallása szerint hetedik testvérük , aki civil életet választotta, volt a legtehetségesebb játékos ifjúkorúkban. Egyelőre nem sok esély van, hogy őket eredményességben behozzák, de a mai amerikai jégkorong állócsillagai a Staal fivérek. Eric, Marc, Jordan, and Jared azzal büszkélkedhet, hogy hármójukat első körben leigazolta valamelyik NHL-es profi csapat és azóta is jól teljesítenek. Ilyet pedig még nagy elődök sem tudtak felmutatni.

 

 

 

 

8 komment · 1 trackback

Címkék: sport és utazás

A bejegyzés trackback címe:

https://listsick.blog.hu/api/trackback/id/tr125060506

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.05. 11:26:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.04. 17:19:30

érdekes egy írás. nem is gondoltam volna, hogy a sportcsaládok ennyire elterjedtek.

Globetrotter2014 2013.02.04. 19:06:55

A felsőfokú diploma alatt az idősebbik Klicskó tudományos fokozata értendő, tehát ő mellesleg egyetemi tanár (professzorhoz gondolom fiatal lenne mág). Mellesleg a Wiki szerinte a fater is katonai diplomata volt, szal nem a Tyson féle egysejtű alkat lehet egyik sem, bár a németjükön lehetne még egy picit csiszolni :)

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2013.02.04. 21:43:06

Az ausztrál Chappell-família talán elfért volna a posztban. Ian, Greg és Trevor Chappell ausztrál válogatottig vitték krikettben. Ian és Greg a játék legjobbjai közé sorolják. Nagyapjuk, Vic Richardson szintén ausztrál válogatott krikettjátékos és kapitány volt.

VR6 2013.02.04. 22:33:08

Ronald és Erwin Koeman testvérek és EB-győztesek voltak 1988-ban.

ETIaYETI · http://listsick.blog.hu/ 2013.02.04. 23:05:54

Köszönjük a kommenteket. Válaszul egyébként:

Pedig bizony! A különböző sportágak ma (mint régen is) jó szakmáknak felelnek meg, ahol egy iskolai képzés soha nem érhet fel egy magánmester/oktató tapasztalataival, személyes tanácsaival! És melyik mester az aki elsősorban nem a saját gyerekét szeretné legjobb tanítványának? Ahogy vannak művész, kereskedő, iparos stb. dinasztiák ugyanúgy sportdinasztiák is. És még mennyien! Igazság szerint Top 100-asat kellett volna csinálni de kinek van erre ideje...CSak néhány jól csengő név itthonról: Mocsaiak, Steinmetzek, Ungváriak, Bedákok, Vadaiak, Halmosiak... hirtelen ennyi jut eszembe..
külföldről: Mikhailovs, Laudrup, Mayweather, Dimaggio, Kostelic stb stb stb..
egy élet kevés lenne..

ETIaYETI · http://listsick.blog.hu/ 2013.02.04. 23:13:09

Sledger: Chappelek! Bizony hogy a listán lenne a helyük, de szubjektívek voltunk és kimaradtak mert kevés olyan népszerű sportág van a világon ami ennyire ismeretlen itthon mint a krikett! Mi azért szorítunk a magyar krikett felemelkedésének!! :))

ATCG 2013.02.05. 14:20:25

A Polgár lányokat csak a közismert nemzeti szerénységünk miatt tettétek az utolsó helyre?
(Vicceltem, a sakk egy kicsit más, mint a többi sportág, viszont ők hárman nők, a Williams testvérpáron kívül több nőt itt nemigen látok. Polgár László annak idején azt mondta: adjanak a keze alá egy tanulatlan afrikai kisgyereket/lányt és ő abból is zsenit nevel).

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2013.02.05. 14:30:29

Forma1-ben viszonylag elég gyakorinak számít az apa-fia rokonság. Graham-Damon Hill, Jaque-Gilles Villeneuve. Keke-Nico Rosberg, Nelson-Nelsinho Piqeut.És még több is van, akik kevésbé ismertek. Hamarosan kis Schumacherek fognak körözni a pályán.
süti beállítások módosítása