2013.03.12.
01:13

Írta: ETIaYETI

A 10 legmókásabb nevű lakó a Fővárosi Állat és Növénykertből.

Nyakunkon a tavasz, többek közt kezdődik az állatkert szezon is. Az ember nem is gondolná miféle szerzetekkel lehet találkozni a Fővárosi Növény és Állatkertben. Egy vidám kis összeállítás következik csupa furcsa névvel:

 

10. holt ember keze korall 

virágállatok és korallok osztálya

latin név: Alcyonium digitatum

angol név: deadman’s fingers

állatkert_korall.jpg

 

Elsősorban az Indiai és a Csendes Óceánban honos korallfajta, másik nevein chili paprika korall vagy ördög ujja korall. Barna, sárga, zöld, szürke, rózsaszínű színváltozata is ismert.

 

9. egyszarvú manó

rovarok osztálya

latin név : Phyllovates chlorophaea

angol név: Mexican Unicornis Mantis

 állatkert_mantis.jpg

Az imádkozó sáskák népes csoportjának egy jellegzetes képviselője, mely leginkább fején található szarvszerű kidudorodásáról ismert.

 

8. pisztolyrák

rákok osztálya

latin név: Alpheus sp.

angol név: Red anemone pistol shrimp

 állatkert_pisztolyrák.jpg

A pisztolyrákok jellegzetessége az egyik ollójukból kialakult 'pisztoly' amivel vizet tudnak nagy nyomással kilőni. Ezzel kisebb állatokat el tudnak kábítani, a nagyobb példányok akár a kicsi halakat is elkaphatják éjszaka. A nagyobb, élénkebb színű fajok általában gébekkel élnek együtt közös lyukakban, amiket a homokba ásnak. 

 

7. Hucul

 emlősök osztály

latin név : Equus caballus caballus hutsul

angol név: Hutsul pony

állatkert_hucul.jpg

 A hucul ló a huculok mindenes, kistestű lova, melyet a Kárpátok pónijának is tekintenek. Ez az erős lófajta rendkívül szívós és ellenálló. A fajta másik nevei a kárpáti pónihuculska,  huzule.

 

6. Urutu

hüllők osztálya

latin név : Bothrops alternatus

angol név: Urutu

állatkert_urutu.jpg

Egy ismert dél-amerikai viperafajta, mely szűkebb életterén belül elég sok halálos balesetért felelős. Fogságban majd két méter hosszúra is megnőhet, teste erős és vaskos. A nőstény példányok lényegesen nagyobbak, mint a hímek. A Mérgesház lakója.

 

5. rókakuzu

 emlősök osztálya

latin név : Trichosurus vulpecula

angol név: Common brush-tailed possum

állatkert_rókakuzu.jpg

A közönséges rókakuzu Ausztrália és Tasmánia szinte összes erdős területén megtalálható. Elsősorban Kelet- és Közép-Ausztráliában elterjedt, északon más fajok visszaszorították. Új-Zélandra betelepítették, ahol nagymértékben elszaporodott és a fiatal fák megrágásával komoly károkat okoz. Emiatt a szigetországban bármikor vadászható faj.

4. mexikói axolotl

kétéltűek osztálya

latin név :Ambystoma mexicanum

angol név:Axolotl

állatkert_axolotl.jpg

A mexikói axolotl  a farkos kétéltűek rendjébe, a harántfogú gőték (ezt is érdemes megjegyezni!) családjába tartozó faj. Őshazája Mexikó, a Mexikóváros körül levő tavakban nagy mennyiségben él. Két vasat tart a tűzben: európai rokonához, a barlangi gőtéhez hasonlóan tüdővel és bojtos kopoltyúkkal egyaránt rendelkezik.

 

3. Sziamang

emlősök osztálya

latin név : Hylobates syndactylus

angol név: Siamang

állatkert_sziamang.jpg

sziamang  a gibbonfélék legnagyobb termetű képviselője. Csaknem egész Szumátrán, a Maláj-félsziget középső és déli vidékeinek erdőségeiben megtalálhatjuk. A trópusi esőerdőket, trópusi hegyvidéki erdőket kedveli, de 1800 m-es tengerszint feletti magasság fölött már nemigen találkozhatunk vele. A többi gibbonnál lényegesen nagyobb: testtömege 10–11 kg. Teste 60–80 cm hosszú, és fekete szőrzet borítja, csak a szemöldöke vörösbarna. Karjai különösen hosszúak.

 

2. Vörös vari

emlősök osztálya

latin név : Varecia variegata rubra

angol név: Ruffed lemur

állatkert_vörös_vari.jpg

A varik a legnagyobb termetű maki fajok. Teljes hosszuk 50–60 cm, farkuk 65 centiméter hosszú, súlyuk 3,2 és 4,5 kg közötti. Szőrzetük hosszú és puha, fekete-fehér vagy vörös-fehér színű. A vörös vari  teste javarészt rókavörös színű, hasa, farka és arca azonban fekete. A vörös varik kizárólag a Masoala-félszigeten élnek, amely Madagaszkár szigetének keleti részén található. A Természetvédelmi Világszövetség szerint természetvédelmi besorolása "súlyosan veszélyeztetett".

 

1. Nagylilik

madarak osztálya

latin név : Anser albifrons

angol név: White-fronted goose

állatkert_nagylilik.jpg

A nagy lilik  a madarak osztályának a lúdalakúak  rendjébe, ezen belül a récefélék családjába tartozó faj. Oroszországban,  Grönlandon honos. Vizek közelében, folyóparton, tengerparti dombokon költ. A Kárpát-medencében rendszeres vendég, néha áttelel.

6 komment

Címkék: természet állatok

A bejegyzés trackback címe:

https://listsick.blog.hu/api/trackback/id/tr315120774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dezsoke007 2013.03.12. 16:38:00

a sziamangról érdemes még tudni, hogy iszonyat hangos tud lenni. Már a Hősök terén is lehet hallani, amikor "huhog":)

skasami 2013.03.12. 17:29:34

A Pisztolyrák nem vizet lő ki, hanem a kavitációs erőt kihasználva egy buborékot.

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2013.03.12. 17:31:37

Az egyszarvú manó a képen mutáns lehet, mert én két szarvat látok...

ideasz 2013.03.12. 18:17:06

Kimaradt a Nagy gyümölcsfaszú

Adrian Mole 2013.03.12. 21:13:36

A nagylilik neve simán csak hangutánzó, ezeknek a ludaknak a kiáltása olyasféleképpen hangzik, hogy lii-lik (egyébként kislilik is van). Ilyen alapon a kakukk neve is vicces...

pocaklakó minimanó 2013.03.13. 04:36:29

És a babirussza?

Defassza víziantilop? :)

Földikuszkusz és aranyhasú mangábe?

Pumpáló xénia? :)

Bivalymajna, festett asztrild és Hartlaub turákó?

No meg a smaragdricsóka és a madagaszkári vörös fodi?

:)
süti beállítások módosítása