2013.01.24.
13:20

Írta: ETIaYETI

10 legbizarrabb betegség a világban

Mielőtt elkezdenénk ezt az érdekes listát, le kell szögeznünk, hogy bármilyen hihetetlen de mindegyik itt felsorolt betegség  létező és dokumentált a világban. Bárki utána nézhet az interneten.

1. Stendhal szindróma

 

Más néven  hyperkulturémia. Egy olyan, szinte elképzelhetetlen pszichoszomatikus betegség, ami egyes embereknél akkor jelentkezik, mikor valami csodálatos művészeti alkotást, természeti jelenséget lát az illető. A fellépő tünetek - hirtelen gyors szívverés, szédülés, esetleg ájulás, zavarodottság, sőt akár hallucinációk - elsősorban akkor jelentkeznek, ha a beteg egyszerre találkozik számára felfoghatatlan mennyiségű művészeti ingerrel. Példának okáért, ahogy Stendhal is járt a XIX. században  Firenzében, a toszkánok messze Földön híres fővárosában. A Santa Croche templomban járva egyszerűen elájult a freskók látványától. Valószínűleg még ma is sok orvos pánikbetegnek diagnosztizálná a művészt, mint ahogy teszik sokfele a mai napig ezzel a rittka jelenséggel.

2. Hullahopptól megcsavarodott bélrendszer


Nem meglepő, hogy a világon végigsöprő fitnessz örületnek köszönhetően olyan régi és egyszerű torna eszközökről is újra ódákat zengenek az aktuális guruk, mint az ötvenes években Amerikában szabadalmaztatott hullahopp karika. Az viszont már annál inkább, hogy van olyan ember aki például ennek a rendkívűl egyszerű eszköznek a használatától szorult komoly korházi tartózkodásra.  Persze nevezett Xu Denghai derék pekingi munkásembernek nem átlagos délutáni gimnasztikától diagnosztizáltak csavarodott beleket, ehhez többórás intenzív "karikázás" vezetett. Állapotárol nem tudunk, de elképzelhető hogy az edzés előtt ő is ezen a videón látható hölgyet próbálta leutánozni. 1:40-től erős idegzetüeknek! Egyébiránt kínai orvosok azóta felhívták a figyelmet a bemelegítés fontosságára és mindenkit kértek, hogy étkezés előtt kerülje az intenzív edzést.

3. Répa függőség

 

1992-ben a brit sajtóban jelent meg három eset is, amikor bizonyos emberek répafüggővé váltak.  Egy negyven éves férfiról például az a hír járta, hogy cigarettafüggőségét váltotta le répákra, amiből onnantól kezdve vagy öt kosárral evett meg naponta. Teljesen a répák megszállotja lett. Dr. Mark Griffith kutatásai szerint ez a jelenség nem új az emberiség történetében és bizonyos extrém körülmények közt a répaevés is lehet egy a különböző orálisan bevitt ételfüggőség közül. Mi ehhez leginkább csak azt tudnánk hozzáfűzni, amit Tapsi Hapsi javasolt rajongóinak: Soha ne igyunk reteklét répalére!

Egy link a betegség hivatalos amerikai leírásával.

4. Ehetetlen dolgok elfogyasztása - Pica

 

Az, hogy emberek néha ellenálhatatlan vágyat éreznek nem ételnek tekinthető tárgyak lenyelésére jól ismert pszichés diszfunkció pszichiáteri körökben de bizonyos életszituációkban átmeneti zavar is lehet. Van azonban ennek az étkezési zavarnak néha olyan extrém megnyilvánulása, mikor valaki rendszeresen eszik egészségére is káros , teljesen ehetetlen tárgyakat. Ennek a betegségnek  a neve "pica" és gyakorlatilag szinte bármilyen élelmiszernek nem minősülő tárggyal, anyaggal kapcsolatban kialakulhat. Ismerünk olyan britt férfit, aki rendszeresen megette az étteremben az evőeszközöket, vagy olyan amerikai nőt, aki hintőporfüggőségével lett hirhedt. Napi két marékkal evett belőle. A betegség okairól keveset tudunk, de több feltételezés is van amelyek a hiányos tápanyagbevitellel vagy az érzelmi elhanyagolással magyarázzák a kialakulását.

Egy BBC cikk a hírhedt etióp mindenevő emberről.

5. Idegenkéz szindróma

 

Ez a betegség is több néven ismert, úgy mint "szellemkéz" vagy "Dr. Strangelove" szindróma. (Ez utóbbi Stanley Kubrick "A Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni"  filmjéből ered, ahol a főhős ebben szenved.) Egy neurológiai rendellenességről beszélhetünk, amely során a páciens úgy érzi, hogy a keze (bár ritkábban előfordul, hogy a lába) felett elvesztette az uralmat. Mintha az a végtag nem hozzá tartozna, nem a sajátja lenne. Arról számolnak be, hogy az övétől független, szabad akarata van a végtagnak és saját belátása szerint cselekszik, önálló mozdulatokat tesz, nincs hatalmuk felette. Gyakran jelenik meg a két kéz együttes mozgásakor agonista apraxiaként (ellentétes mozgási zavar), amikor az egyik kéz a másik mozgását gátló mozgást végez, például begombolkozáskor. Az idegenkéz-szindróma része lehet, amikor a végtag abnormális helyzetet vesz fel vagy levitációt (lebegésszerű mozgást) végez. Az idegenkéz-szindrómában szenvedők gyakran megszemélyesítik a „vad” végtagot: úgy hiszik, hogy egy szellem vagy egy értelmes idegen lény birtokolja és irányítja. A normális és az „idegen” kéz között viselkedésbeli különbség van. Az előző akkor mozog és úgy, ahogyan és amikor az egyén akarja, míg a másik kéz sokszor akaratos és engedetlen, és az ellenkezőjét teszi annak, amit kívánnak tőle. Például egy olasz férfi már nem mer sakkozni, mert ha a normális kezével lép valamit, akkor szinte biztos, hogy a másik keze megváltoztatja ezt a lépést. Olyan eseteket is leírtak, amikor az „engedetlen” kéz fojtogatni kezdte a gazdáját. Régebben gyakran azt hitték ezekről az estekről, hogy démon szállta meg az embert.

A legtöbb esetben a kérgestest (a két agyféltekét összekötő terület) sérülésével magyarázzák kialakulását, mely eredhet balesetből, sebészi beavatkozásból. Megnyugtató egységes gyógymódról nem tudunk.

Dokumentumfilm a témában.

6. Idegen akcentus szindróma

 

Ha Önöknek volt már olyan élménye, hogy hosszabb időt eltöltött egy más akcentust beszélő személlyel, akinek egy idő után átvette a hangképzését, akkor tökéletesen értheti az ebben a betegségben szenvedő emberek érzéseit. Az idegen akcentus szindróma ugyanis pontosan erről szól. A betegek egyik napról a másikra elkezdenek anyanyelvükön ugyan, de valamilyen akcentushoz hasonlító nyelvi kifejezésmóddal élni esetleg dialektusban beszélni. Fontos megjegyezni, hogy a viszonylag rittka jelenséget legtöbbször olyan embereknél diagnosztizálták, akik egyáltalán nem beszéltek idegen nyelveket, tehát nem egyfajta nyelv keveredésről van szó, hanem hogy a beteg elkezd következetesen bizonyos magán vagy mássalhangzókat hosszabban vagy rövidebben ejteni a környezet pedig ezt érzékeli akcentusként. Kialakulásának oka kisebb fejsérülés mely a hangképzésért felelős agyrészt érinti.

Videó egy angol nőről. Olvasóra bízzuk milyen akcentusban beszél.

7. Tourette szindróma

 

Egy idegrendszeri elváltozás, mely jellegzetes, tic-nek nevezett ismétlődő, nem akaratlagos mozgásokkal és hangadásokkal jár. A nem akaratlagos, kontrollálhatatlan hangadás miatt a rittka betegségek közül az egyik legismertebb a közvélemény számára. Legtöbbször gyermek- vagy fiatalkorban, jellemzően 21 éves kor előtt kezdődik. A betegség nem sorolható a gyakori kórképek közé, hiszen 10.000 gyermeket tekintve 5 és 50 közé tehető az érintettek száma. Előfordulása fiúk körében lényegesen gyakoribb. Az eddigi kutatások eredményei arra utalnak, hogy bizonyos agyi neurotranszmitterek (az idegsejtek kommunikációját biztosító ingerület átvivő anyagok) zavara okozza a bajt. Ezek közül legtöbben a dopamint, a szerotonint és a noradrenalint teszik felelőssé a kórkép kialakulásáért.

Ebben a dokumentumfilmben szereplő emberek is a fenti betegségben szenvednek. Egészen váratlan pillanatokban káromkodva elkiáltják magukat (nem is akármilyen igényes szlengben). A dolog első hallásra akár még megmosolyogtató is lehet, de nagyon komoly probléma számukra.

8. Proteusz szindróma

 

A görög tengeristen, Poszeidon fiáról Proteuszról elnevezett betegség a bőrben, a csontokban, izmokban, zsírszövetekben, a vér- és a nyirokrendszerben lévő sejtek túlszaporodásával járó veleszületett rendellenesség.Proteusz a görög mitológiában alakváltó tulajdonságáról volt híres, ezért kapta a szindróma róla a nevét.  A csont- és kötőszövetek rendellenes és fájdalmas kinövéseivel jár.   Progresszív állapot, amelyben a gyermekek születésekor általában még nem láthatóak torzulások. A betegségről viszonylag keveset tud az orvostudomány, mert eddig csak körülbelül 500 eset vált ismertté világszerte. Szerencsére rendkívűl rittka előfordulásról beszélhetünk, de a modern "elefántemberek" ma is köztünk élnek. Videó erős idegzetűeknek!

separator1 10 Rare Strange Syndromes Nobody Would Want to Have

 

9.  Faroknövesztés

Megdöbbentő, de létező jelenségről beszélünk. MAjd 100 esetről tud az orvostudomány. A tudósok szerint az okozza, hogy a fejlődés során nem hal el egy olyan ősi gén, ami a farok növesztéséért felelős. Tulajdonképpen a gerinc végétől a betegek farkat növesztenek, ami izmokkal, vérerekkel, és mindennel el van látva hogy szerves része lehessen a testnek. Egy távolkeleti példa.

10. Elektromossággal töltött emberek

 

Az utolsó jelölt nem is annyira betegség, mint egy elképesztő képesség. Az elektromos ember. Alapvetően minden emberi testnek van valamennyi elektromos töltése, melyet a lufival megdörzsölt hajunk égnek meredése bizonyít a legjobban. Bizonyos embereknél azonban ez a statikus töltöttség olyan szintű hogy a közelükben lévő elektromos berendezések megbolondulnak. Karórák állnak meg, villanykörték gyulladnak ki, de megfelelő vezető esetén akár háztartási gépek is működésbe lendülhetnek. Mindezt úgy, hogy közben az adott ember teljesen hétköznapi életet él.

Mozgókép egy csodálatos férfiúról Indiából.

 

4 komment

Címkék: ember és egészség

A bejegyzés trackback címe:

https://listsick.blog.hu/api/trackback/id/tr725036965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy Sipowicz 2013.01.24. 19:59:43

Szerintem a britttet inkabb harom t-vel kellene irni.

ETIaYETI · http://listsick.blog.hu/ 2013.01.24. 22:57:38

@Andy Sipowicz: dánke zeer, igaz! sőt másik posztban papagály is "j"-vel jobb! javítva.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2013.01.25. 10:29:35

a ritka sem rittkának írandó

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2013.02.04. 13:04:00

Ezek tényleg érdekesek, bár elég nehéz dolog a "bizarrság" homályos kritériuma alapján rangsorolni a betegségeket. Szerintem egy embriológiai tankönyvet fellapozva az ember kapásból talál tíz olyan elváltozást, ami kirívónak tűnik. Sőt, ha belegondolunk, ott van például a lepra, ami közismertebb, de ettől még elég bizarr. Az egyik legdurvább dolog, amiről hallottam valaha, az ichtyosis nevű rendellenesség, a másik pedig az anenkefália.
süti beállítások módosítása