2013.01.29.
13:08

Írta: ETIaYETI

10 nem hétköznapi köztéri szobor a világból.

10. Bujkáló fotós ,Pozsony - Szlovákia

 Sneaky-Photographer.jpgPozsony az elmúlt években híres lett különböző kreatív köztéri alkotásairól, ezek egyike a Paparazzi étteremmel szemben található ember nagyságú szobor. A bújkáló fotós kész arra, hogy bármely pillanatban felvételt készítsen valakiről. A város más nevezetes szobrai például a Cumil, mely naphosszat egy csatornából kikandikálva figyeli az embereket vagy Napóleon katonájának szobra, mely háttal a francia nagykövetségnek egy padon támaszkodva várja a leülni kívánó turistákat.

9. Charles La Trobe emlékmű , Melbourne - Ausztrália

 

Charles-La-Trobe-Statue Melbourne.jpg

A vicces kedvű ausztrálok Victoria állam első, francia származású alkormányzójának emlékére emelték ezt a fejjel lefelé álló szobrot Melbourneben. Az 1839-től 1854 –ig hivatalban lévő államférfiú emlékét nem véletlenül a város Bundoora nevű parkjában emelték, a róla elnevezett egyetem előtt. A híres park és művészet kedvelő hírében álló La Trobe alapította a Királyi Botanikus Kertet, az Állami Könyvtárat, Victoria Állam Nemzeti Galériáját .

8. Le Pouce , Párizs - Franciaország

 Big-Thumb-Statue-Paris.jpg

Le pouce , azaz franciául a hüvelykujj. César Baldaccini híres alkotása Párizsban. Az 1965-ben tervezett szobor 18 tonnát nyom és 12 méter magas.

7. A fán fűrészelő fiú – Amszterdam, Hollandia

 Tree-Guy-Amsterdam.jpgA kis emberke a fűrészével ismeretlen művész alkotása, aki egy éjszaka alatt helyezte el a szobrot valamilyen módon a város egyik legöregebb fájára. Az egy hosszú kinyúló ágon tevékenykedő figurát az évek folyamán a fa benőtte, így a kis fickó egyre stabilabban áll.

6. A felakasztott orrszarvú – Potsdam, Németország

 

sculpture_Hanging-Rhino.jpg

Ez a furcsa, szomorú orrszarvú pont a meghökkent járókelők fölé van felakasztva Potsdamban a Luisenplatz közelében.

5. Az erények kútja - Nürnberg, Németország

 

sculpture_12-fountain-of-the-virtues-nuremberg-germany-e1306422079196.jpg

16. századi műalkotással van dolgunk, méghozzá 1589-ből, amikor is a nürnbergi városi tanács Benedikt Wurzelbauerrel elkészítette a hét erényt megtestesítő nőalakokat. Hárman a három isteni erényt (hit, remény, szeretet) hárman pedig a három emberi erényt, (mértékletesség, bátorság, bölcsesség) testesítik meg. Az igazságot megtesítő alak felettük áll. A meglepő a kompozícióban, hogy a nők melléből víz spriccel, ami a korszakban nem éppen volt elfogadott kifejezésmód a köztéri alkotásoknál.

4. A lelógó Freud - Prága, Csehország

 

sculpture_7-haning-man.jpg

Valami lehetett az egykori Csehszlovákia légkörében, ha két utódállamban is, mint Szlovákia és Csehország ennyi meghökkentő köztéri szobrot találunk. A gerendáról lelógó ember állítólagosan maga Sigmund Freud, aki létezését vagy nem létét szimbolizálja ezzel a megmozdulásával. A prágai születésű művész David Cerny nem először talál ki megosztó dolgokat. Alkotott ő már Saddam Husseint formáló alakot, melyet formaldehidben úsztatott vagy csinált interaktív szobrot két vizelő emberrel.

 

3. Bébitámadás , Oslo – Norvégia

 

sculpture_baby attack.jpg

Létezik egy egyedülálló szoborpark Osloban, melynek már a létrejötte is az utánozhatatlan skandináv életszemléletet tükrözi. Gustav Vigeland szobrászművész 1921-ben egy olyan szerződést írt alá a városvezetéssel, mely szerint a város felépít számára egy alkotóműhelyt és egyben rezidenciát, cserébe az onnantól elkészülő alkotások halála után mind városra szállnak. Ezen szobrok, plasztikák, fafaragványok ezreit mutatja be a múzeum, köztük a fent látható darabot is.

2. A szűz anya, New York – USA

sculpture_virgin.jpg

Egy másik extravagáns ismert művész, Damien Hirst által készített bronzszobor, mely egy terhes nőt ábrázol félig természetes valójában, félig viszont anatómiai szelvényként izmokat, csontokat és magát a fejlődő gyermeket is felfedve. Sok vitát kavart, nem véletlen hogy magánterületen, egy ingatlanmágnás saját plázájának bejáratánál lett végül kiállítva.

1. Gundam robot ,Tókió – Japán

 

sculpture_Gundam_robot.jpg

Listánk győztesére Psy után szabadon mondhatnánk, hogy „Gundam style”. És szintén nem véletlenül. Igaz, Psy kóreai, a 18 méteres és 35 tonnás Gundam robot pedig Japánban riogatja a nagyérdeműt, azért jól mutatja a fejlett ázsiai társadalmak technika központúságát. A japánok megőrülnek a robotizációért, 2007-ben Tókió közepén felállított kis kedvencük a nagysikerű Gundam tv sorozathoz kapcsolódik, ahol is óriás robotok védik az emberiséget a betolakodóktól.

 

 

18 komment · 1 trackback

Címkék: művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://listsick.blog.hu/api/trackback/id/tr385048980

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.30. 11:39:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ETIaYETI · http://listsick.blog.hu/ 2013.01.29. 22:43:32

@Szárnyati Gézа: aziiiigen! hasonló van egyébként New Yorkban is.

Első mohikán 2013.01.30. 01:32:19

@Szárnyati Gézа:
Megvan a "párja" (ellendarabja) is? :-)

Nálunk Székesfehérváron is akad két, ha nem is "nem hétköznapi", de talán formabontó és emberközelibb szobor is. Az egyik Mujkó, Mátyás király egyik állítólagos udvari bolondja, aki egy szűk utcácska két háza közötti kötélen egyensúlyoz, a másik Kati néni, egykori valós polgára a városnak, aki minden áldott nap kitolta kis kocsiját a piacra libafertályt árulni. Szerintem nagyon szerethetőek.

Stefánia vagdalt 2013.01.30. 08:21:21

Az ausztrál kormányzó fejjel lefelé álló szobrához azért hozzáfűzném, hogy az ausztrálok az országukat/a kontintenst úgy hívják a szlengben, hogy "DOWN UNDER" - Európához, az északi féltekéhez képest, és talán ez is hozzájárult a szobor orientációjához.

kontratenor 2013.01.30. 10:17:07

Klassz, de rövid lista.
A "kóóóóóóóreai" szóért meg igen kár.

g-dúrban zúgó kabóca 2013.01.30. 11:14:54

nagyon jó összeállítás, köszi!

pacagánycsök 2013.01.30. 11:31:01

grammarnazi on: kórea, tókió

galicius 2013.01.30. 12:26:56

Hiányzik a pisilő kislány Brüsszelből,a z éppen mélybe ugró Bécsből.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.30. 14:05:27

hát a robot tényleg nem hétköznapi.
de a favágó fiú a legjobb.

rockjano 2013.01.30. 14:34:08

A csehek mennyivel lazábbak ebben is mint mi...

Irigylésre méltó...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.01.30. 17:02:13

Érdekesek, ám a nyolcasnál van egy elkeveredett betű - két helyen is.
le pouce (hímnem) Eng: 1)thumb; 2) big toe; 3) inch - rövidítve innen:
www.linternaute.com/dictionnaire/fr/definition/pouce/
"poun…" kezdetű szó egyáltalán nincsen a szótárban.
"poum…" is csak három; ebből egy hangutánzó sz (mint a magyar puff), a harmadik a másodikból képzett melléknév.
A székesfehérvári két szobor fent van a Köztérképen (volt Szoborlap).

ETIaYETI · http://listsick.blog.hu/ 2013.01.31. 18:13:39

Holla liebe evribodri.

Mindenki: Köszönjük a dícsérőket! Erősen megy a matek, hogy legyen következő lista, mert kimeríthetetlen a téma. Esetleg egy ungaró-magyaró leszűkítés?! Elgondolkodtató. Dobjatok még ötleteket, meg úgy általában is, hogy mit listáznátok még szívesen? Oszt utánanézünk, "nem ígérünk semmit de azt betartjuk " alapon!

Károly szántana: Joyce bácsit szeretjük ,tiszteljük Ullysesért, Virág Lipótért! Kevesen ismerik, csillagos pirospont!!

Szárnyati Géza: csőrüüüület ez a péniszes!!

galicius: kislány? valahol elcsúsztunk?
hirszerzo.hu/hirek/2011/1/3/20110103_manneken_pis

ETIaYETI · http://listsick.blog.hu/ 2013.01.31. 18:36:36

Mormogi Papa: Ott a pont. Javítva.

Helyesírásról újfent annyit, hogy ha összejön a az első pénzmag az blogból valahonnan akkor valakit beiskolázunk:

www.tok.elte.hu/node/132

De addig se leszünk nyelvtannáci-vadászok! Tessék mondani..!
süti beállítások módosítása