2013.01.23.
00:29

Írta: ETIaYETI

10 történelmi személyiség és szokatlan háziállataik.

Különböző háziállatokat nem csak mi átlagemberek de a mindenkori hírességek is szeretnek tartani maguk körül. Nem kivételek ezek alól az emberi történelem különböző korszakainak  államférfijai , államasszonyai, művészei, kiemelkedő személyiségei, mai szóval celebjei. Mint ahogy az alól sem kivételek, hogy sok esetben a megszokottól eltérő társakkal vették magukat körbe a kortársak kisebb vagy nagyobb döbbenetére. íme néhány nem hétköznapi példa:

10. Rettegett Iván

Medvék

 Iván Rettegett.jpg



Kétségkívűl ha nemzeteket a véreskező uralkodók és diktátorok száma alapján rendeznénk sorrendbe Oroszország biztosan előkelő helyet foglalna el. A különböző zsarnokok közül is kiemelkedik azonban a hírhedt uralkodó, IV. vagy "Rettegett" Iván, aki különböző rémtetteivel az egyik legbrutálisabb királyként vonult be a történelembe. Híres volt a legkülönbözőbb kivégzési és kínzási módszerekről, amelyekkel a népét sanyargatta. A karóba húzatás, vízbefolytás , lefejezés, élve sütés vagy megfőzés mindennapos volt udvarában, mégis legszívesebben vadállataival falatta fel. Korabeli források szerint palotája pincéjében kettő vagy több kiéheztetett barnamedvét tartott, melyekkel ellenlábasait, de néhanapján teljesen ártatlan embereket falatott fel. Történészek szerint nem klasszikus háziállat kapcsolatban élt "kedvenceivel" , különösebb érzelmeket nem táplált irántuk, inkább azt értékelte bennük, hogy kiéheztetten a lehető legtöbbet felfalnak áldozataikból.

9. Néró császár

Tigrisek

50-nero_.jpg

Sokszor lehet ókori szerzőktől olvasni, hogy Néró a római uralkodó egyetlen élőlényt , Phoebet a tigrisét. A később Rómát is lángba borító császár egy harci játékon figyelt fel a nagymacskára, kiemelte onnan és a derék állat a későbbiekben egy csak neki épített arany kalitkában tengette napjait. Egyesek szerint sok esetben szabadon járt a palotában vagy a császárral evett egy asztalnál.

8. Mozart

Seregély

Mozart.jpg

Nem tudjuk mik igazak a feltevésekből, amelyek azt mondják hogy minden idők egyik legnagyobb zeneszerzőjét inspirálta volna zeneművei megírásában a kis seregély, amely csaknem három évig hű társa volt. Azt viszont biztosan tudjuk, hogy "Kis Bolondnak" hívta a madarat, akihez olyan közeli érzelmi szálak fűzték, hogy halála után saját temetést rendeztetett neki és még sírfeliratot is készíttetett.

7. Vergilius

Házi légy

Vergilius vonzalma a házi legyekhez közismert volt. A római költő állítólag bronz szobrot emeletett egy légynek, mely sokáig Nápoly kapuit védte. Mégis a legfurcsább feljegyzett eseményben, melyet hozzá köt az utókor szintén egy légy állt a középpontban. Nem volt ugyan saját legye, egy kiszemelt páldánynak azonban díszes szertartással egybekötött temetést is rendezett, nem utolsó sorban díszes mauzóleumot emeltetett. Az egész majd 800.000 szeszterciusába került. Tette mindezt azért mert így fogott ki az uralkodói réteggel, amely le akarta foglalni a gazdagok földjeit, hogy veteránok közt ossza fel őket. A lefoglalás síremléket tartalmazó földekre nem vonatkozott.

6. Michael Jackson

Csimpánz

35698_jackson-csimpanz-bubble-sl-d0002571C096d972e18fb.jpg

Nem kell annyira a múltban kutakodni néhány egzotikus háziállatért. Jacko egyik legjobb barátja például Bubbles volt a csimpánz, akit egy kutatási központból fogadott örökbe. Gyakran öltöztette az övéhez hasonló ruhába, édességet evett és egy bölcsőben aludt. Jacko halála óta egy állatotthon gondoskodott róla.

 

5. Andrew Jackson

Papagáj

andrew-jackson-lg.jpg

Az Egyesült Államok hetedik elnöke nem tartott különleges háziállatot, csak egy szürke papagájt. Pol-t az elnök vásárolta ajándékba feleségének, azonban a first lady később meghalt. Polt így később az elnök gondozta, és az állat túlélte második gazdáját is. Így az ország első madara részt vett az elnök temetésén is, ahonnan egészen banális dolog miatt távolították el: hangosan kezdte kiabálni azokat a káromkodásokat, amiket gazdáitól tanult.

 

4. Salvador Dali

Ocelot

Dali.jpg

A művészt egyszer lefényképezték, amint egy hangyászt sétáltat Párizs utcáin, azonban az igazi kedvtelésből tartott kisállata nem ez volt. Babou az ocelot még az éttermekbe is bemehetett Dalival. Egy alkalommal hatalmas veszekedésbe torkollott az éttermi látogatásuk, amikor egy nő az állat jelenlétét kifogásolta. Dalí azt állította, hogy az állat valójában egy macska, amit ő festett be. A nő elhitte.

 

3. Josephine Bonaparte

Orángután

josephine.jpg

Napóleon első felesége sok francia arisztokratához hasonlóan szerette az egzotikus állatokat. Kedvence volt egy orángután, aki még az asztalhoz is odaülhetett. Josephine fehér ingbe öltöztette és a kedvenc répáját szolgálták fel neki. Josephinek egyébként az orángután után is több átlagos és rengeteg egzotikus állata volt. Egyik legérdekesebb történet Fortune nevű kutyájáról szól, aki állítólag a császárnő leveleit csempészte annak Les Carnes várbörtönében töltött fogsága idején.

 

2. II. Ramszesz

oroszlánok

Ramses.jpg

Minden idők leghatalmasabb fáraója a háborúkba is magával vitte sörényes kedvenceit, akik szerinte bátrabbak voltak hadvezéreinél is, hisz nem futamodnak meg soha. Ehhez persze hozzá tartozik, hogy éhes oroszlánokat engedtek ki a csatamezőn, ahol az állatok pánikot és zűrzavart keltettek - így nem volt nehéz gyors és látványos hatást elérni.

 

1. Lafayette márki

Amerikai alligátor

marquisdelafayettepic.jpg

Sokszor olvasható történelemkönyvekben, hogy John Quincy Adams amerikai elnök a Fehér Házban aligátort tartott háziállatként. Az igazság az, hogy a hüllő Lafayette márkihoz tartozott, aki ajándékba kapta USA-beli utazása során. Átmenetileg lakott az elnöki rezidencián de így is rengeteg kalamajkát okozott a kellően fel nem készített személyzet számára.

 

1 komment

Címkék: történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://listsick.blog.hu/api/trackback/id/tr765035144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása